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For Ships Constructed On or after 1-8-2005

Retroactive Retroactive Requirement for Existing Ships.

Note Ships constructed on or after 27 September 2003 shall comply with this regulation.
Ships constructed before 27 September 2003 shall comply with this regulation not later than 27 September 2008.

Regulation 10

Standard Discharge Connections

1 To enable pipes of reception facilities to be connected with the ship’s discharge pipeline, both lines shall be fitted with a standard discharge connection in accordance with the following table:

STANDARD DIMENSIONS OF FLANGES FOR DISCHARGE CONNECTIONS

Description Dimension

Outside diameter 210 mm

Inner diameter According to pipe outside diameter

Bolt circle diameter 170 mm

Slots in flange
4 holes 18 mm in diameter equidistantly placed on a bolt circle of the above diameter, slotted to the flange
periphery. The slot width to be 18 mm

Flange thickness 16 mm

Bolts and nuts: quantity and diameter 4, each of 16 mm in diameter and of suitable length

The flange is designed to accept pipes up to a maximum internal diameter of 100 mm and shall be of steel or other equivalent material having a flat face. This
flange, together with a suitable gasket, shall be suitable for a service pressure of 600 kPa.

For ships having a moulded depth of 5 metres and less, the inner diameter of the discharge connection may be 38 millimetres.

Refer to the IACS UI MPC86 Annex IV of MARPOL 73/78 Regulation 10.1 as amended by Resolution MEPC.115(51)

2 For ships in dedicated trades, i.e. passenger ferries, alternatively the ship’s discharge pipeline may be fitted with a discharge connection which can be accepted by the Administration, such as quick
connection couplings.

 
Unified Interpretation

4 Standard discharge connections

Regulation 10.1

All ships subject to Annex IV, irrespective of their size and of the presence of a sewage treatment plant or sewage holding tank, shall be provided with a pipeline and the relevant shore connection
flange for discharging sewage to port sewage treatment facility.

( Unified Interpretation was added by MEPC.55)
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