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APPLICATION OF SOLAS REGULATION II-2/10 AND CHAPTER 12 OF THE 

FSS CODE RELATED TO EMERGENCY FIRE PUMP CAPACITY 
 
 
1 The Committee, at its eighty-sixth session (27 May to 5 June 2009), having considered 
the proposal by the Sub-Committee on Fire Protection, at its fifty-third session, with regard to the 
application of SOLAS regulation II-2/10 and chapter 12 of the FSS Code related to emergency 
fire pump capacity, agreed to the following interpretation: 
 

“Interpretation of chapter 12 of the FSS Code 
 

The emergency fire pump shall as a minimum comply with paragraph 2.2.1.1.  Where  
a fixed water-based fire-extinguishing system installed for the protection of the 
machinery space in accordance with SOLAS regulation II-2/10.4.1.1 is supplied by the 
emergency fire pump, then the emergency fire pump capacity should be adequate to 
supply the fixed fire-extinguishing system at the required pressure plus two jets of water.  
The capacity of the two jets should in any case be calculated at not less than 25 m3/h. 
 
The minimum pressure referred to in paragraph 2.2.1.2 should be understood to 
mean 0.27 N/mm2.” 

 
2 Member Governments are invited to use the above interpretations when applying SOLAS 
regulation II-2/10 and chapter 12 of the FSS Code related to emergency fire pump capacity, and 
bring them to the attention of ship designers, shipowners, equipment manufacturers, test 
laboratories and other parties concerned. 
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