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The dedicated seawater ballast tanks in SOLAS 
Chapter II-1 
(Regulation 3-2) 
 
Regulation 
 
Reg.3-2 of SOLAS II-1 (as in MSC.216(82)) reads: 
 
“2 All dedicated seawater ballast tanks arranged in ships and double-side skin spaces 
arranged in bulk carriers of 150 m in length and upwards shall be coated during construction 
in accordance with the Performance standard for protective coatings for dedicated seawater 
ballast tanks in all types of ships and double-side skin spaces of bulk carriers, adopted by the 
Maritime Safety Committee by resolution MSC.215(82), as may be amended by the 
Organization, provided that such amendments are adopted, brought into force and take effect 
in accordance with the provisions of article VIII of the present Convention concerning the 
amendment procedures applicable to the Annex other than chapter I.” 
 
Interpretation 
 
The following tanks shall not be considered to be dedicated seawater ballast tanks and shall 
therefore be exempted from the application and requirements of the Performance standard 
for protective coatings for dedicated seawater ballast tanks in all types of ships and double-
side skin spaces of bulk carriers (resolution MSC.215(82)), provided the coatings applied in 
the tanks described in paragraphs 2. and 3. below are confirmed by the coating manufacturer 
to be resistant to the media stored in these tanks and provided such coatings are applied and 
maintained according to the coating manufacturer's procedures. 
 
1. Ballast tank identified as "Spaces included in Net Tonnage" in the 1969 ITC 

Certificate; 
 
2. Sea water ballast tanks in passenger vessels also designated for the carriage of grey 

water or black water; 
 
3. Sea water ballast tanks in livestock carriers also designated for the carriage of the 

livestock dung. 
 
Note: 
 
1.  This UI is to be uniformly implemented by IACS Societies to ships as defined in 

Regulation 3-2.1 of SOLAS II-1. 
 
2. Refer to TB for the reasons for exempting PSPC application to the a/m tanks. 
 
3. Rev.2 to the interpretation is applicable to members for ships contracted for 

construction on or after 1 July 2017. 
 
4. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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